Allt-i- allogryta med smaker från Mellanöstern

mellanösterngryta 001

Våren står verkligen bokstavligen i blom just nu, och det är så vackert så att det gör ont med allt det gröna, blommande och doftande, och så värmen som kommer på besök då och då. Mitt i allt det här har jag gått och blivit förkyld, typiskt nog. Men jag hoppas kunna kurera mig i helgen, genom att hänga i det fina vädret som utlovats.

Den här grytan är ytterligare en rätt som har kommit till med inspiration från kokboken Kryddor från Rosengård och matvandringen jag var på för några veckor sedan. Harissakryddblandningen blir pricken över i:et, och passar fint med andra mellanösternsmakande råvaror, som mynta, kikärtor och spiskummin. Det är en lättlagad och mättande allt i allorätt som går att anpassa utifrån vad som finns hemma. Nu så här på våren kan den göras ännu vårigare med till exempel bitar av sparris, och på hösten skulle tärningar av pumpa kunna ingå.

Rätten blir helt vegansk för den som skippar halloumin, men det är riktigt gott med det där salta tilltugget.

Sån här rejäl comfort food kan behövas på våren också, till exempel när en går och blir förkyld.

mellanösterngryta 2

Allt i allogryta med smaker från Mellanöstern

1 vitlöksklyfta

1 vårlök

8-10 små champinjoner

1/2 zucchini

1/2 gul paprika

2 morötter

2 dl kokade kikärtor

1 tsk chilipasta, te x harissa

1/2 tsk spiskummin

1/2 tsk gurkmeja

lite torkad harissakrydda

salt och peppar

citronsaft efter smak

2-3 myntablad eller lite torkad mynta

1/2 grönsaksbuljongtärning

ca 100 gram fryst hackad spenat

2 dl bulgur

1 halloumiost

Pressa vitlöken och hacka vårlöken. Stek det i en panna med lite olja i några minuter. Tillsätt skivad zucchini, svamp, och skivad paprika. Stek tills grönsakerna är mjuka och har fått färg. Smaksätt med kryddor, harissapasta och myntablad. Riv ner morötterna och de kokade kikärtorna. Stek ytterliga några minuter.

Koka upp bulguren och tillsätt fryst hackat spenat. Låt koka tills bulguren är mjuk och vattnet kokat bort. Smaksätt med salt och peppar.

Rör ner bulgur-spenatblandningen i grönsaksröran. Smaksätt med citronsaft och eventuellt mer kryddor och mynta.

Skiva halloumi och stek den knaprig och gyllenbrun. Servera till grytan, eventuellt med ett gott bröd.

Annonser

5 responses to “Allt-i- allogryta med smaker från Mellanöstern

  1. Kan tro det var gott! Åt i princip samma sak till lunch fast utan spenat och halloumi,men kan tro att halloumin var pricken över i:t. Har precis kommit på att bulgur är väldigt gott 😉

  2. Vad mumsigt det ser ut:). Var har du fått tag på torkad harissakryddan? Tror du man kan torka den från burken? Krya på dig nu! Mvh Gittan

    • Tack : ) Kockens har en kryddblandning med torkade harissa som de har gjort i samarbete med Kryddor från Rosengård, borde finnas i de flesta större butiker. Nej, är nog svårt att torka den i burken. Men ta bara lite mer av den, är samma sak minus salt typ.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s