Rårisgratäng med nässlor, romanesco och ärtor

rårisgratäng med nässlor  1004

Igår var en sån där magisk kväll. Solen gjorde allt varmt och inbjudande, luften var full av blomdofter och ju närmare solnedgången det blev dess då mer spred sig ett gyllene ljus över Malmö. En perfekt kväll för att plocka nässlor alltså! En del ryggar kanske tillbaka vid tanken på att plocka nässlor i stan, men om jag ser till att plocka på ställen som är en bit från bilvägar så känner jag mig inte alls orolig. Bulltofta rekreationsområde är ett bra sånt ställe, stora grönytor där det växer allt möjligt gott ätbart. Igår var jag hungrig redan när jag gav mig ut, så jag orkade inte åka så långt. Det blev bara till Östra kyrkogården där det finns ett väldigt vackert område med en minibokskog och gröna ytor med massa blommor, vitplister och kirskål. Det fanns inte så mycket nässlor den här gången däremot, kanske hade någon annan plockare hunnit före. Jag fick med mig ungefär en halv kasse hem i allafall, och åkte hem och gjorde en gratäng på härligheten.

Den här risgratängen är både lättgjord och nyttig. Den går bra att variera med dina favoritgrönsaker eller det som finns i kylskåpet. Lyxa till exempel till den med lättkokt sparris eller blanda ner färska örter som basilika eller timjan. För en vegansk variant servera med marinerad och stekt eller grillad tofu eller kokta kikärtor istället för fetaost. Det salta som osten ger passar dock väldigt bra med de lite beska, dova nässlorna så tillsätt gärna nått salt i så fall. Saltrosta till exempel solrosfröna eller skiva ner några soltorkade tomater. En citronmajonäs gjord på ägg eller veganska råvaror höjer rätten ännu ett snäpp.

rårisgratäng med nässlor 2

Rårisgratäng med nässlor, romanesco och ärtor

2 dl råris, gärna med en blandning av svart eller rött ris

2 vårlökar

2 vitlöksklyftor

200 gram nässlor eller nässlor och spenat blandat

1/2 grönsaksbuljunongtärning

1 litet romanesco- eller broccolihuvud

150 gram frysta ärtor

skal och saft från 1/2 citron

muskot efter smak

cayenepeppar eller chiliflagor efter smak

salt och peppar efter smak

1/2 paket fetaost

1 dl solrosfrön

 

Koka riset och låt det svalna.

Hacka vårlök och vitlök och stek i lite olja.

Rensa och skölj nässlorna och förväll dem i några minuter. Om du använder spenat, tillsätt dem när nässlorna sjudit i några minuter. Häll av och rör ner i stekpannan med löken.

Koka romanenscon/broccolin i några minuter tills den är mjuk. När den är nästan helt mjuk häll i ärtorna och koka ytterligare några minuter.  Häll av och rör ner i stekpannan.

Smaka av med kryddor och citronsaft och skal.

Lägg upp allting i en form. Strö över fetaost och solrosfrön och gratinera i 175 grader i ca 10 minuter tills osten har fått färg.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s