Miniguide till Berlin

berlinsk frukost

Förra veckan var vi i Berlin! Dels var vi bjudna på en kompis bröllop, dels ville vi passa på att ha några dagars semester i en av Europas skönaste storstäder. Det bästa att göra i Berlin är kort och gott att hänga runt. Stan har en väldigt avslappnad coolhet över sig, och det är jättemysigt att bara strosa runt i olika områden, stanna till här och där för en öl, en fika, middag eller en frukosttallrik som den ovan, som serveras på många fik en bra bit in på eftermiddagen. Håll utkik efter Früstuck (osäker på stavningen) och den vegetariska varianten kommer ofta med flera olika sorters ost, massa frukt och olika sorters bröd. Just den här hittade vi på Kafé Ungeheur på Emserstrasse 22 i Neukölln, där också nedanstående fasad finns.

IMG_0660

Neukölln brukar benämnas som Berlins hippaste område just nu, med de mest omtalade barerna och restaurangerna. Det är ett stort område rent geografiskt och medan fiken, de alternativa pubbarna och hamburgerestaurangerna ligger tätt på vissa gator (Friedelstrasse och Pannierstrasse t ex) så är andra delar fortfarande som en genuin förort med kebabställen, tobaksaffärer (som ändå ofta har ställt upp några bänkar utanför där folk sitter och dricker öl på sådär typiskt Berlinskt sätt) och helt vanligt liv som försiggår.

En kväll åt vi på restaurangen Lupus på Pannierstrasse 40, som bara har ekologisk mat och mycket vegetariskt,  veganskt och säsongsbetonat. Det levde kanske inte upp till mina höga förväntningar, jag tog ravioli med spenat, cashewgrädde och ja, det var inte så mycket mer. Det var gott men inte wow. Men menyn verkar ändras ofta, så det är ändå värt att gå dit, deras förrätter ska också vara bra och stora och allt vin och öl är också ekologisk.

Berlin marknadsmat

IMG_0673

Marknader finns det massor i Berlin, men många av dem sägs vara obehagligt väbesökta och det gäller att komma tidigt för att ens kunna ta sig fram. Vi blev tipsade om Newkoelln Flowmarkt som skulle vara lite lugnare och ha en bra blandning av second hand, mat och hantverk. Jag drogs, som jag nästan allt nästan alltid gör på marknader nuförtiden, automatiskt mot matstånden som var flera och bra. Jag hann klämma i mig både en paj med getost och zucchini, marokansk bulgurgryta och äppelsmulpaj. Kässpatzen på bilden ovan testade jag däremot inte, mest för att makaronilåda kändes för mättande när jag ville ha plats för mer gott.

IMG_0678

Kreuzberg är det första området i Berlin som fick hipphetsfaktor, och även om många anser att det har blivit för kommersiellt och gentrifierat (och för mycket fulla turister kanske) så har området helt klart sin charm fortfarande. Här ligger pubbarna, restaurangen och fiken tätt och det går att slå ihjäl många timmar här.

Berlin Myfest

Vi hamnade mitt i den stora gatufesten Myfest som firas varje år på första maj. Och vilken fest det var! Som Malmöfestivalen dubbelt upp ungefär. Efter första majtåget passerat ramlar alla ut på gatorna för att handla mat, mojitos och öl från de hundratals stånd som slagit upp utanför restauranger och lite överallt, lyssna på konserter och chilla i gräset. I en rondell spelade ett band och tobaksbutikerna tävlade om att ha det högsta soundsystemet. Solen lyste, folk var glada och det kändes verkligen som en kvartersfest. Det var kul att uppleva.

berlin stadsodling

På vägen dit sprang vi på en ett område med stadsodling som verkade skötas gemensamt av lokalbefolkningen, där fanns ett utomhusfik och det var riktigt mysigt. Jag kommer inte ihåg vad det heter tyvärr men det låg vid tunnelbanestationen Moritzplats.

berlin Sauerkraut

Sista kvällen åt vi det som nog var resans godaste middag. Burgerställen har tydligen ploppat upp som svampar ur marken i Berlin på sistone, det ena mer hypat än det andra. På Sauerkraut hade de gjort en lyckad korsning mellan Bayern och Texas. Deras hemmagjorda tranbärssås var direkt beroendeframkallande, och getostburkaren med två sorters surkål var inte dålig den heller. Restaurangen ligger på Weinbergsweg 25 i Mitte, som också är en gata som är är helt smockfull av lockade restauranger.

berlin halloumi i bröd

Innan vi åkte hem hann jag klämma en halloumi i bröd också, som är minst lika vanligt som falafel på kebabställena i Berlin. Inte lika gott som Yalla Yallas halloumirulle kanske, men helt ok. Sen kunde jag mätt och nöjd säga auf wiedersehen Berlin!

berlin solnedgång

Annonser

5 responses to “Miniguide till Berlin

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s