Multikultiwraps mot enfald

matbloggaremotrasism2

Matbloggar är oftast inte särskilt politiska. Där kan dyka upp texter om matförsörjning, hållbarhet eller drjurrätt, men andra frågor lyser ofta med sin frånvaro och Mitt lilla gröna är inget undantag. Men nu känner jag att jag måste säga något.
I går var det val till Europaparlamentet. Fler svenskar än någonsin tidigare röstade, det är ju positivt. Men resultatet gör mig riktigt mörkrädd. Nästan var tionde person, och på en del ställen så många som var tredje som röstade gjorde det på ett uppenbart rasistiskt parti (för att inte tala om hur det ser ut i resten av Europa). ”Hallå där, SD är faktiskt inte rasister, de är invandringskritiska” skulle en del utbrista. Men jo, de är rasistiska. Hur mycket de än försökt maskera det och bli rumsrena så står de för en politik som säger att svenskar (vad det nu är) är bättre än andra personer och har mer rätt till det här landet och till mänskliga rättigheter och att vår kultur (vad det nu är) är bättre än andras. De kategoriserar och dömer människor efter etnicitet, kultur och religion, för vad? För att vi ska få återgå till hur vi hade det på 1940-talet eller ännu längre tillbaka?
Det är det jag inte kan förstå, vad det är ni tror ska bli bättre av att rösta på SD? Har de åtta år de har suttit i regeringen gjort det bättre för er på något sätt? Hur exakt är just du hotad av flyktingarna, tiggarna eller anhöriginvandrarna? De tar inte ditt jobb, det kan en ganska enkelt hitta statistik på, och skulle vi bara hitta ett system för det så finns det sysselsättning för oss alla. Kan ni inte se att det är Alliansens politik, där de som redan har mest får ännu mer på andras bekostnad, där välfärden utarmas och gör att vi får dyrare, mer segregerade och sämre skolor, vård och omsorg, som har gjort det sämre i Sverige?

”Det går inte att pracka på någon vad de ska tycka, och alla har rätt till sin åsikt” kanske någon muttrar. Jo, så kanske det är. Men jag skulle bara önska att de som röstat på SD i EU-valet, eller överväger att göra det i riksdagsvalet tänker till en extra gång, och läser på lite innan de stoppar ner valsedeln.

Nedan har jag ett recept på en middag med influenser från flera olika länder. Ajvar från Ungern, Mexikanska bönbiffar och halloumi som ursprungligen kommer från Cypern. Smaker och råvaror som har kommit att bli älskade och vanliga inslag på middagsbordet hos många av oss. Om det inte var för invandringen hade de här smakerna antagligen aldrig kommit till Sverige. Det är det jag menar med min undran till er som vill ha det som på ”den gamla goda tiden”. Har ni tänkt efter vad det innebär? Kokt potatis, fläsk, sill, gröt och andra klassiska rätter varje dag, undantagslöst. Jag uppskattar många av dessa rätter, men tänk er att det inte skulle finnas något annat att välja på. Tänk er att ni bara umgås med personer som har vuxit upp på samma sätt som er och träffar samma personer hela tiden. Det kanske inte är så kul att hänga med den griniga granngubben, gamla moster Märta och din elaka klasskompis dag ut och dag in.
Men nu ska jag inte sväva iväg till någon sorts hyllning av exotisk mat och spännande människor. För det hela handlar om något anat, något viktigare. Det handlar om människovärde. Att se att vi har plats att ta emot människor som söker sig hit, om det så är för att de flyr från krig och förföljelse eller bara vill kunna leva ett värdigt liv. Att det faktum att du är en bra eller dålig människa inte bestäms av din religion, hudfärg eller nationalitet, utan av vad du gör, hur du bemöter dina medmänniskor. Alla medmänniskor.

kålwraps 1

Snabba kålwraps med bönbiffar, ajvar och halloumi
Ibland är det måndag och du är på väg hem från träningen, hämtningen på dagis eller jobbet och vill bara fixa ihop något enkelt och snabbt till middag. De här wrappsen är en perfekt lösning, med färdiga vegobiffar och halloumi som det bara är att steka, och ajvar som tar några sekunder att mixa ihop (eller ännu kortare om du köper färdig). Dessutom gör kålbladen att de blir GI. Om du vill ha mindre GI så använd tortillawraps eller lebabröd.

2 stora blad av färsk vitkål
6 vegetariska små biffar eller bollar ( jag tog mexikkali nuggets från Ekko gourmet)
(3 skivor halloumi)

Ajvar:
2-3 rostade röda paprikor, färdigköpta eller hemrostade
½ dl solrosfrön
2-3 msk olivolja
Lite starkt paprikapulver
Salt och peppar efter smak

Lägg alla ingredienser utom kryddor till ajvare i en matberedare eller en mixerskål. Mixa tills du fått en slät sås. Smaka av med paprikapulver, salt och peppar.

Stek biffarna mjuka och krispiga i stekpanna eller på en plåt i ugnen i 200 grader.
Stek halloumin så den får en gyllene, krispig yta.

Bryt loss 2-3 stora vitkålsblad. Fyll dem med biffar och halloumi och toppa med ajvar.
För en vegansk rätt, ersätt halloumin med till exempel avokado eller soltorkade tomater.

kålwraps 2

Annonser

Ett svar till “Multikultiwraps mot enfald

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s