Sensommarpasta och ekobutiker i Malmö

sensommarpasta 001

Förra veckan var jag med på ett bloggevent på Green matmarknad i Västra hamnen i Malmö. Vi var några bloggare, journalister och andra intresserade som hade bjudits in till butiken för att få en rundvandring och lära oss lite mer om ekologisk mat.

green matmarknad 002

Jag har varit i butiken förut och förundrats över deras stora utbud och fräscha grönsaksavdelning, och ekologiskt är jag ganska bra insatt i varför det är bättre än konventionell mat, så det var inte jättemycket nytt för mig. Men det är alltid kul att träffa andra matbloggare och höra vad de har för sig. Och så var det lyxigt att få smaka på speicalgjorda grejer från butikens deliavdelning och inte minst att få med sig en goodie bag hem med en massa fina produkter. Bland annat innehöll den tre sorters bönpasta, vilket var extra kul eftersom det är något som jag har velat prova en längre tid. Vi fick också en god ketchup med balsamvinäger, en fin olivolja, kaffebönor, oliver och lite annat.

green matmarknad 005

green matmarknad 007

Pastan, ketchupen och olivoljan fick bli utgångspunkt i en pastarätt med sensommargrönsaker som jag gjorde häromdagen. Det blev inte att jag köpte några grönsaker från Green, så det kompletterade jag på en av Malmös andra fina ekologiska matbutiker; Rötter vid konserthuset. De är en mindre butik som främst säljer frukt och grönt från lokala skånska odlare, det mesta ekologiskt. Där hittade jag morötter i olika färger, palsternacka, gröna bönor, fänkål, lök och bäst av allt; krav-odlade svarta linser från Kristianstadtrakten.

green matmarknad 015

Det hela blev en mycket god och mustig pastarätt som verkligen smakar sommar. Den som vill kan toppa med någon smakrik ost, annars är det säkert gott med t ex näringsjäst också.

Sensommarpasta med svarta linser

2-3 morötter, gärna olika färger

1-2 palsternackor

1 liten fänkål

6-7 små tomater, gärna olika färger

1 rödlök

1-2 vitlöksklyftor

2-3 msk ketchup eller tomatpure

1-2 msk vitt vin eller vitt matlagninsvin

ca 1 tsk torkad timjan

torkad chili efter smak

salt och peppar

1 dl svarta linser/puylinser

1 näve gröna bönor/ harricot vertes

Valfri pasta, te x sojabönspasta

Till servering: Olivolja, flingsalt, färsk basilika. Eventuellt parmesan eller annan smakrik ost.

Koka linserna tills de är mjuka, 40-50 minuter. Skiva lök och fänkål tunt och pressa vitlöken. Stek tills löken och fänkålen är mjuk. Skiva eller hyvla morötter och palsternackan i tunna skivor, gärna med mandolin. Stek i några minuter. Blanda ner ketchup/ tomatpuré, vin, timjan och salt och peppar. Låt puttra på låg värme.

Koka pastan tills den börjar bli mjuk. Rör ner bönorna och koka tills både de och pastan är mjuk. Häll av vattnet. Lägg upp pasta och bönor på en tallrik och därefter pasta sås. Toppa med olivolja, flingsalt, basilika blad och eventuellt hyvlad ost.

sensommarpasta 2

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s