Squashlasagne med spenat, linser och ricotta

squashlasagne 1

I lördags var det en sån där underbar höst-, eller nästan sensommardag med klar luft och varm sol. Jag spenderade den bland annat stadsodlarmarknaden Stadens skafferi (mer om den vid ett senare tillfälle) och där insåg jag att det  varma höstvädret gör att det fortfarande finns mycket svenskodlade grönsaker som egentligen skulle varit ur säsong vid det här laget. En sådan grönsak är squashen, borden dignade av stora gröna squash(ar?) tillsammans med pumpor och rotsaker.

För ett tag sedan gjorde jag en pastalös lasagne med skivad squash istället för lasagneplattor. Den liknade den lasagne som jag brukar göra där jag rör ihop spenat och keso, men den här gången tog jag ricottaost istället, och rörde ner ett stänk muskot. Det blev väldigt gott och mättande!

Squashlasagne med linser, spenat och ricotta

1 1/2 squash

1/2 rödlök

2 vitlöksklyftor

1 paket krossade tomater

2 morötter

2 palsternackor

1 bladselleristjälk

1 liten röd paprika

paprikakrydda efter smak

torkade timjan efter smak

torkad oregano efter smak

1 grönsaksbuljongtärning

2 dl torkade gröna linser (jag använde förkokta)

ca 100 gram fryst eller färsk bladspenat

1 burk ricottaost

1 stänk muskot

Sätt ugnen på 200 grader. Dela squashen i ca 10 cm stora bitar. Skiva den på längden i tunna skivor. Lägg dem i formen och låt dem dra i salt för att få ut vätskan.

Hacka lök och pressa vitlök. Stek i olja i några minuter. Riv morötter och palsternacka grovt och blanda ner i stekpannan. Skiva paprikan och selleristjälken. Stek alla grönsaker tills de börjar få färg och bli mjuka. Rör ner tomatsås och smula i halva bulongtärningen. Smaka av med paprikapulver, timjan och oregano. Låt puttra på svag värme.

Torka av vattnet som har dunstat från squashen. Ringla över lite olivolja och sätt in i ugnen ca 15 minuter.

Koka linserna med andra halvan av buljongtärningen tills de börjar mjukna men fortfarande har tuggmotstånd. Rör ner spenaten och koka några minuter till. Häll av vattnet. Blanda i ricottaosten. Riv ner lite muskotnöt och smaka av med salt och peppar.

Ta ut squashen och fördela ungefär hälften av skivorna tätt i botten av formen. Bred ut tomatsåsen i ett jämt lager uppepå squashen. lägg ut ett till lager squashskivor och bred ut lins-och spenatröran. Strö över parmesan och eventuellt färska basilikablad. Grädda i ca 20 minuter.

squashlasagne 2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s