Ljummen zucchinisallad och (perfekt) rostad aubergine

rostad aubergine 1

Jag tog en sväng på bokrean häromdagen, och hittade Yotam Ottolenghis klassiska kokbok Plenty. Han har hyllats som en förnyare av den vegetariska maten ända sedan han slog igenom för några år sen och alla kokböcker har blivit succeer. Så jag kunde inte låta bli att slå till. Den är verkligen full av en massa frestande recept som känns enkla men lite ovanliga. Rostad aubergine har jag gjort förut, men i Ottolenghis recept på aubergine med kärnmjölkssås blev auberginen verkligen mjuk och krämig på ett sätt som jag aldrig har varit med om tidigare. Kanske beror det på att han ger tipset att skära djupa skåror tvärs över och sedan pensla med ordentligt med olivolja. Jag strödde över lite av den egyptiska kryddblandningen dukkah, efter recept i Anna och Fanny Bergenströms Det goda enkla. Ottolenghi strör färska granatäpplekärnor på sina auberginer men jag blandade ner lite torkat granatäppelskal i dukkahn istället. Det gav rätten en lite syrlig, annorlunda twist. Jag toppade med lite smaksatt cremefraiche och persilja, men det gör en som en vill med.

Den ljumna zucchinisalladen är perfekt att servera till saker som rostad aubergine, eller olika sorters vegetariska biffar. Det rivna citronskalet ger den en så god, aromatisk smak och citronsaften och den färska persiljan gör den syrlig och fräsch. Det går såklart bra att tillsätta andra grönsaker efter säsong och lust. Varför inte ta med den på en av vårens första picknickar!

Rostad aubergine

Ljummen zucchinisallad

1 halv stor zucchini eller en liten

2 vitlöksklyftor

5-6 soltorkade tomater

2 dl mathavre, korn eller vete

1 avokado

Skal och saft från 1 ekologisk citron

1 msk färsk persilja

Salt och peppar efter smak

Rostade aubergine

(inspirerad av receptet Aubergine i kärnmjölkssås i Plenty)

2 stora auberginer

3/4 dl olivolja

salt efter smak

Sätt ugnen på 200 grader.

Dela auberginerna på längden. Skär 3-4 parallella skåror på tvären över snittytan, nästan ända ner till skalet. Gör likadana linjer tvärsöver, så att ett rombmönster bildas.

Lägg auberginehalvorna med snittytan upp på en plåt eller ungsform.

Pensla med olivolja. Forstätt pensla tills all olja har sugits upp. Strö över salt.

Rosta i ugnen i 35-40 minuter, tills auberginen är mjuk, smakrik och gulbrun. Ta ut och låt svalna. Strö eventuellt över dukkah.

rostad aubergine 3

Dukkah

(Recept i Det goda enkla)

150 gram hasselnötter

2 msk sesamfrön

1 tsk hel spiskummin

1 tsk fänkålsfrön

1 msk korianderfrön

2 tsk torkad mynta eller timjan

(1/2 tsk torkat granatäppelskalspulver)

1 tsk hel svartpeppar

salt efter smak

Ugnsrosta nötterna på en plåt på 200 grader i 5-6 minuter tills de börjar få fin färg. Låt svalna lite och avlägsna så mycket det går av skalen genom att gnugga nötterna mellan händerna i en ren kökshanduk.

Rosta sesamfröna i en stekpanna utan fett i någon minut, försiktigt så att de inte bränns. Rosta även kryddorna (utom myntan eller timjan och granatäppelskalspulvret) tills det börjar dofta härligt.

Lägg allt i en matberedare och mixa till ett grovt strö. Det går också bra att mala i mortel men det tar mer tid. Smaka av med flingsalt.

rostad aubergine 4

 

 

 

Annonser

One response to “Ljummen zucchinisallad och (perfekt) rostad aubergine

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s