Cheesecake med basilika och lime

cheesecake 1

Idag den 17 mars är det St. Patricks day, Irlands nationaldag. Här i Sverige firas dagen inte särskilt mycket, men i så gott som alla engelspråkiga länder är det en dag för att dricka öl (gärna grönfärgad sådan), baka gröna kakor och festa till det i största allmänhet. Matbloggarna världen över är därför fulla av kakor och desserter i mer eller mindre aptitlig nyans av grönt. Vad det gröna står för vet jag inte riktigt, förutom att det är färgen på klöver som helgonet St. Patrick förknippas med. Jag tycker att det hänger ihop med vår, och jag blir ofta sugen på att laga till gröna saker kring den här tiden på året, oavsett det ena eller andra helgonet.

Jag funderade lite på vad det finns för naturliga gröna färgämnen, och fastnade för mynta, kombinerat med lime. Sen fanns det ingen mynta i affären, så det fick bli basilika istället. Det är en krydda som passar oväntat bra i efterätter, framför allt tillsammans med lime och gärna i kombination av söta, färska jordgubbar. Så testa att göra den här cheesecaken om några månader, när de första jordgubbarna går att få tag på.

Jag gjorde en glutenfri bas med havre och agave som söttningsmedel. Jag använde chiafrön både i pajdegen och fyllningen. Fyllningen var ganska rinnig när jag fyllde pajskalet på kvällen, men efter att jag hade lämnat den i kylen över natten var den betydligt fastare, så chiafrönen verkar ha utövat sin magi.

Jag använde bara vaniljyoghurt och lite agavesuirap som sötningsmedel i fyllningen. Det gör att pajen inte blir särskilt söt, men det går såklart att tillsätta lite socker för den som vill det. Den som vill ha en vegansk cheesecake kan byta ut yoghurt och färskost mot veganska alternativ.

cheesecake2

Cheesecake med basilika och lime

3, 5 dl havremjöl

1/2 dl rismjöl

75 gram kokosolja

1 msk chiafrön

2-3 msk vatten

1 msk agavesirap

Smält kokosoljan. Blanda havremjöl, rismjöl, chiafrön och agavesirap med kokosolja och nyp ihop till en sammanhängande deg. Späd med lite vatten i taget tills degen känns lagom klibbig.

Tryck ut degen i ett tunt lager i en ungsfast form, gärna en springform.

Grädda i 175 grader i ca 15 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
2 dl vaniljyoghurt

1 paket naturell färskost

1 msk agavesirap

1 msk chiafrön

1 handfull färska basilikablad

juice från 1/2 lime

Blanda yoghurt, färskost, basilikablad, agave och limejuice i matberedaren, Mixa tills bladen är södermixade. Smaka av om det behövs mer agave eller lime.

Rör ner chiafrön. Låt fyllningen stå kallt i ett par timmar, gärna över natten.

Häll fyllningen i det avsvalnade skalet. Dekorera med limeskivor.

cheesecake 4

 

_MG_4797

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s