Croque aubergine

Croq aubergine1 Det är nästan så att jag kan byta namn på den här bloggen till Min lilla aubergine. Det är nog min bästa grönsak. Det går att göra så mycket med den, och det är inte mycket som slår en perfekt tillagad, mjuk auberinge som liksom smälter i munnen (precis som bland det äckligaste som finns är ofärdig aubergine som är svampig och bitter). Häromdagen kom jag på ideen att använda skivad aubergine istället för bröd, och göra som en varm macka, eller en enkel pizza. Det är inte direkt något som du plockar upp och äter med händerna, eftersom auberginen blir rätt lös när den rostas. Men smak övervinner utseende och funktionalitet här. Den lite syrliga tomatsåsen och svampen passar väldigt bra till auberginen. Toppat med rejält med ost så blir det riktig comfortfood som även när du inte vill äta bröd av någon anledning. För att förtjäna namnet croque mounsiuer eller madame (franskt namn på en varm macka där brödet doppats i ägg som ofta innehåller skinka, ost och senap) så ska det väl egentligen vara två lager. Det går ju bra att lägga en auberineskiva till över fyllningen, men jag tyckte att det var finast med en öppen ”macka”.  Jag kom på nu att ett sätt att få auberginen mer fast är att panera den med ägg eller något annat innan den rostas. Det skulle också göra det hela mer likt förlagan. croq aubergine2

Croque aubergine

1 stor aubergine

1 stor vitlöksklyfta

1 stjälk selleri

1 paket körsbärstomater

ca 10 små champinjoner

1 msk vitvinsvinäger torkad timjan, torkad salvia, salt och peppar efter smak

ca 1 dl cheddarost eller vegansk smakrik ost

(ruccolasallad)

Sätt ugnen på 200 grader. Skär auberginen i tunna skivor som är 1/2-1 cm tjocka. Lägg skivorna i en smord ugnsfast form, picka dem och pensla med olja. Salta lätt. Rosta i ca 15 minuter. Stek under tiden pressad vitlök, tunt skivad selleri och champinjoner i små bitar tills de fått färg och blivit mjuka. Skär tomaterna i mindre bitar och tillsätt de i stekpannan. Rör ner vitvinsvinäger, timjan, salvia, salt och peppar. Lått puttra under omröring tills tomaterna är lätta att mosa sönder. Ta ut auberginen och ös tomatröran över skivorna. Toppa med cheddarosten och grädda tills osten är gyllenbrun, 8-10 minuter. Garnera med ruccolasallad och servera. croq aubergine3

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s