Hemmagjort påskgodis

Påskgodis 1

Plockgodis kan ha sin charm med alla sina smaker och färger, men efter några nävar brukar jag börja må ganska illa, samtidigt som jag har svårt att sluta äta. Hemmagjort godis med oraffinerat socker har den fördelen att du oftast är ganska mätt och nöjd efter några bitar. Och så kan det ju bli minst lika gott. I år har jag gjort fyra sorters eget godis, som jag går och tar en liten bit av då och då när suget faller på.

Chokladbark med kokos och flingsalt

Det godaste blev nog den väldigt enkla chokladbarken med kokos och flingsalt. Konsistensen blir lite som ischoklad tack varae kokosoljan och smälter så gott i munnen. Varianten med apelsinchoklad, pumpafrön och lite salt är inte dum den heller. Det gäller att sluka dem snabbt bara, för de smälter snabbt på fingrarna också.

100 gram mörk choklad

1 msk kokosolja

Några nävar kokosflagor

1 nypa flingsalt

Smält choklad och kokosolja över vattenbad. Smula ner hälften av kokosflagorna Rör om väl och ta av från värmen. Klä en form med bakplåtspapper. Häll ut chokladen i ett jämt, tunt lager. Strö över resten av kokosen och strö över salt. Ställ kallt i kylen eller frysen i någon timme. Bryt i mindre bitar.

Chokladbark med apelsin, pumpafrön och flingsalt

100 gram mörk choklad med apelsinsmal

1 msk kokosolja

1/2 dl pumpafrön

1 nypa flingsalt

Smält choklad och kokosolja över vattenbad. Rör om väl och ta av från värmen. Klä en form med bakplåtspapper. Häll ut chokladen i ett jämt, tunt lager. Hacka pumpafröna grovt och strö dem över chokladen. Strö över salt. Ställ kallt i kylen eller frysen i någon timme. Bryt i mindre bitar.

påskgodis 2

Hasselnötsägg

Hasselnötsäggen är också en favorit som jag har gjort tidigare. Hasselnötter som mixas blir nästan som hemmagjord nougat i smaken och konsistensen. Att blanda ned några droppar kokkaffe kan nog också vara väldigt gott!

1 dl hasselnötter

4-5 dadlar

2 msk kokosolja

1 msk kakao

1 nypa salt

Kokosmjöl, kokosflingor, hackade hasselnötter, kakao eller annat att rulla äggen i.

Mixa hasselnötter till ett fint pulver. Kärna ur dadlarna och tillsätt dem i mixern. Släpp även ner kokosolja, kakao och salt. Forsätt mixa tills en klibbig massa bildas. Tillsät lite vatten eller valfri mjölk om massan verkar för torr.

Forma till små ägg. Rulla i valfritt ”hölje”. Jag färgade kokosmjöl med lite röd karamellfärg. Ställ kallt.

Aprikos- och ingefärsbollar

Det här godiset är inspirerat av ett recept i det senaste numret av Buffé, men jag bytte ut cashewnötterna mot valnötter och blandade i lite färsk ingefära. Jag tycker att limen gav det hela en liten tocuh av rengöringsmedel och nästa gång ska jag nog prova att göra dem med citron istället, så att det blir ännu mer som surt godis.

12 aprikoser

3 msk kokosflingor

1 dl valnötter

1 liten bit färsk ingefära eller 1 tsk torkad och mald ingefära

saft av 1/2 lime

Blanda alla ingrediensser i en matberedare. Mixa till en klibbig massa med så lite aprikosbitar som möjligt. Smaka av med mer lime eller ingefära. Forma till små bollar. Rulla i till exempel kokosflingor eller hackade valnötter.

påskgodis 3

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s