Glutenfri jordgubbspaj med kardemumma + jordgubbslushie

jordgubbspaj 1

Bara för att det var så länge sedan jag la upp något här så kommer här två recept på en gång! Båda med jordgubbar, som ju tack vare den segstartade sommaren fortfarande finns i överflöd.Njut dem var för sig eller varför inte tillsammans!

Oavsett om du rensar ut förra årets frysta gubbar eller använder färska så är det här en smarrig och snabblagad paj. Muscadavosockret ger en lite knäckig pajdeg. Med glutenfria havregryn går det att göra pajen både vegansk och glutenfri om du väljer mjölkfritt margarin.

Glutenfri jordgubbspaj med kardemumma

(4 små pajer eller 1 stor)

75 gram smör eller mjölkfritt margarin

1 1/2 dl havremjöl

1 dl havregryn

1/2 dl ljust muscadavosocker

1 nypa salt

1 kryddmått malen kardemumma

1 kryddmått vaniljpulver

30-40 jordgubbar

Sätt ugnen på 200 grader. Låt jordgubbarna tina om det har varit frysta. Placera jordgubbarna hela tätt i smorda små formar eller 1 stor form. Strö över vaniljpulver och kardemumma.

Blanda margarin, socker, havremjöl, havregryn och salt i en bunke. Nyp ihop till en fast deg.

Smula ordentligt med deg över jordgubbarna så att det täcker dem nästan helt. Grädda i 15- 20 minuter tills degen har blivit gyllenbrun. Servera med vaniljsås eller glass.

jordgubbslushie

En annan godsak vi kan hitta i naturen som är sen i år är flädern, det finns fortfarande träd som blommor här nere i Malmö i mitten av juli. Jag har frusit in några blomkronor hela, och strör ner i till exempel hemmagjord glass, mousser eller som här för att piffa till dryck. De smakar inte så mycket men ger en fin känsla.

Den här svalkande alkoholfria frusna drinken passar lika bra under en värmebölja som när vi vill projecera en värmebölja eller bara hålla kvar sommaren lite till. Välj hur tjock du vill ha den genom att tillsätta mer eller mindre vatten. Vill du festa till det ännu mer så toppa med en slurk rom.

Jordgubbsslushie

(1 stort glas)

2 nävar frusta jordgubbar

1 msk dadelsirap, lönnsirap eller agavesirap

juicen från 1 lime

1/2- 1 dl varmt vatten

några färska myntablad

(några fläderblommor)

Lägg alla ingredienser i en matberedare, låt eventuellt jordgubbarna tina i någon minut. Mixa till en juice i önskad konsistens. Dekorera eventuellt med fler jordgubbar, några isbitar och fläderblommor.

jordgubbslushie2

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s