Kanelbullepudding och en bulle i ugnen

kanelbullepudding 1

Igår var det som de flesta nog har koll på kanelbullens dag. Men det finns väl inget som säger att det bara går att äta kanelbulle en dag på året. Det här är inte heller en klassisk kanelbulle, utan något i mitt tycke ännu godare och framför allt större; en kanelbullepudding!

Jag hade sockerkaka i frysen efter att ha provbakat tårtor till en fest i helgen, och kom på att det borde gå att göra någon sorts bread and butter pudding av dem, med kanelbullesmak. Den har allt det goda som en kanelbulle har men känns mer som en kaka. Den nedre halvan är saftig och puddinglik medan det som stuckit upp blir knaprigt och kanelsmaskigt. Vill man ha mer puddingkänsla går det såklart att dubbla mängden vätska så att den täcker nästan all sockerkaka.

Det här är väl ett bra tillfälle att berätta om min andra bulle, den jag har” i ugnen”. I början på januari ska vi bli föräldrar för första gången! Det känns väldigt spännande och börjar bli mer och mer verkligt nu med en mage som bara växer och någon som sparkar för fullt där inne. Den lilla bullen är en av förklaringarna till att det har varit så tyst här på sistone, illamående och sen allmän trötthet och oinspiration att äta mycket annat än mackor och på sistone pasta har satt stopp för bloggkreativiteten. Men jag hoppas att det kommer bli lite ändring på det framöver.

Vi har även flyttat och jag lagar inte längre mat i ett litet grönt kök. Det nya har visserligen kakel i någon sorts grön nyans men är betydligt större så namnet känns lite missvisande. Planen är att starta en ny blogg med lite annat fokus, men det återstå att se när och hur det kommer gå till. Fram tills dess ploppar jag upp här då och då!

Kanelbullepudding 

8-10 skivor sockerkaka (ca en halv kaka)

50-75 gram smör

4 msk strösocker

1 tsk kanel

2 ägg

2 dl mjölk

0,5 dl grädde

1 krm stött kardemumma

1/2 tsk kanel

2 msk agavesirap eller honung eller en av varje

(lite mald eller färskriven muskot)

Sätt ugnen på 175 grader. Rör ihop smör, kanel och strösocker. Bred ett tunt lager av smöret på varje sockerkakasskiva. Om sockerkakan har varit fryst kan det vara bra att bre på smöret innan den tinar helt, annars är det lätt att den smular sönder. Smöra en ugnsfast form. Lägg skivorna lite snett på rad i formen.

Vispa upp äggen i en skål. Blanda mjölk, honung och/eller agave, kardemumma, kanel och eventuellt muskot i en kastrull. Värm mjölken tills den börjar sjuda, rör under tiden. Vispa ihop mjölken med äggen. Häll vätskan över sockerkakan så att så mycket om möjligt blir täckt.

Låt gärna stå i 20-30 minuter så att kakan hinner suga åt sig vätskan.

Grädda i 20-25 minuter tills mjölkblandningen stelnat och sockarkakan blivit gyllene.

kanelbullepudding2

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s