Saffranskaka med havtorn

saffranskaka havtorn

Jag vet, det är drygt en vecka kvar till första advent. Men i dag kom den första snön i Malmö och allt känns så juligt och stämningsfullt. Då är det ok att äta saffranskaka. Dessutom hade jag en skvätt havtornsjuice hemma, och tänkte att det nog kunde passa med saffran. Det gjorde det! Resultatet blev en fruktig och fyllig kaka, kanska kompakt men verkligen sådär saffransintensiv som saffranskaka ska vara. Om du inte får tag på havtornsjuice är det säkert gott att pressa i färskpressad apelsin- eller clementinsaft istället. Kakan innehåller inga ägg och är därför lätt att göra vegansk för den som vill.

Saffranskaka med havtorn

s100 gram smör eller vegetabiliskt margarin

2 msk havtornsjuice

1 paket saffran (0,5 gram)

2 dl havregrädde

1, 5 dl strösocker

4 dl vetemjöl

2 tsk bakpulver

1/2 dl sötmandel

1 tsk mald kanel

2 msk pärlsocker

Sätt ugnen på 175 grader.

Smält smöret eller margarinet. Ta av från värmen och rör ner havregrädde, havtornsjuice, saffran och socker. Rör tills saffranet och sockret har löst upp sig.

Blanda mjöl och bakpulver i en bunke. Rör ner gräddblandningen i mjölet. Blanda väl.

Smöra och bröa en form, gärna en rund form med avtagbar kant. Häll smeten i formen. Hacka sötmandel grovt och strö mandel, kanel och pärlsocker över kakan. Grädda i 35-minuter tills kakan känns fast.

 

saffranskaka havtorn2

 

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s