Pumpasoppa med sötpotatis, rotselleri och röda linser

pumpasoppa 1

Nu är det höst på riktigt, och vädret växlar från ruggiga höststormar till överraskande klarblå dagar med värmande sol, som vi vaknade upp till i morse. Oavsett väder så är det här en bra höstsoppa, som går att variera med det som finns i kylskåpet. Pumpan blir en bra och färgrik bas, men det går att blanda den med potatis, palsternacka eller morötter, till exempel.

Currypastan ger ordentligt med hetta, och kombinerat med ingefära ger det en asiatisk känsla till den här mättande soppan. Den som vill ha ännu mer asienfeeling kan byta ut havregrädden mot kokosmjölk.

Pumpa soppa med sötpotatis, rotselleri och linser

4-6 portioner:

1 stor sötpotatis

1 liten matpumpa, t ex spagettipumpa

1/2 liten rotselleri

3 vitlöksklyftor

1 grönsaksbuljongtärning

ca 1 liter vatten

1-2 msk röd currypasta

2 dl havregrädde

1 cm färsk ingefära

1 tsk gurkmeja

saft från 1 lime

salt och peppar

Gör så här:

Skala potatis, rotselleri och pumpa. Ta bort kärnhuset ur pumpan. Skär grönsakerna i ganska stora bitar. Lägg i en rymlig kastrull och täck med vatten. koka tills grönsakerna är nästan mjuka. Tillsätt buljongtärning och linser och koka tills allt är mjuka.

Ta av kastrullen från plattan, häll av lite av vattnet och häll upp grönsaker och buljong i en matberedare. Häll över och mixa lite i taget om det blir för fullt. mixa allt till en slät konsistens.

Häll tillbaka i kastrullen och rör ner havregrädde, currypasta, pressad vitlök, riven ingefära, gurkmeja och limesaft. Rör om ordentligt så att currypastan löser upp sig. Smaka av om du vill ha det starkare, tillsätt då mer currypasta. Salta och peppra. Koka i ytterligare några minuter. Späd med vatten om soppan känns för tjock.

Servera med hackad basilika eller koriander och gärna vitlöksbröd.

Lämna en kommentar