Saffran är verkligen julens guld. Gult som solen och med en smak som exploderar i munnen och inte riktigt liknar något annat. Jag tycker att saffran är godast i bakverk, men att det inte ska var för sött.
Dagens lucka rymmer en mjuk saffranskaka. Även den kommer från Anna Bergenströms Annas Mat från början men jag har gjort om det lite. En väldigt god och lättgjord kaka att svänga ihop till lussefikat!
Visste ni förresten att det odlas saffran i Skåne? En odlare i Köpingebro har lyckats få fram några gram saffran från krokusar köpta i Frankrike. Vore det inte härligt att köpa närproducerad saffran i framtiden!
Saffranskaka
5 dl vetemjöl
1 dl mjölk
75 gram smör
1 dl socker
0,5 gram saffran (ett paket)
2 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
Garnering:
50 gram smör
1 msk pärlsocker
1 tsk kanel
Sätt ugnen på 200 grader. Mortla saffranet med lite av sockret. Smält smöret i en kastrull och blanda i mjölken. Värm till ca 37 grader (ljummet) och rör ner saffranet och resten av sockret. Rör tills saffranet har löst upp sig.
Blanda mjöl, bakpulver och salt i en separat bunke. Rör ner smörblandningen och de två äggen. Rör ihop till en jämn smet. Smöra och strö en form, gärna en långsmal form. Häll i smeten och bred ut jämt. Hyvla kallt smör tunt över kakan och strö över pärlsocker och kanel. Stick lite hål i kakan så att smöret kan rinna ner. Grädda i 20-25 minuter.
Ute i bloggvärlden har folk gjort en massa roliga lite annorlunda saker med saffran. Vad säger ni om saffransdoughnuts, saffranstryfflar eller saffransbullar med apelsin?
Pingback: Saffransbakelse med apelsinsallad | Mitt lilla gröna·